Bliver Trump kontrolleret af Rusland?

Af: Ulrik Laurits Jørgensen

Ex-Mi6 agent Christopher Steele har skrevet en 35 siders lang rapport der indeholder endnu ikke bekræftede oplysninger om USA’s præsident Donald Trumps forhold til Rusland. Rapporten fortæller bl.a. om en optagelse af Donald Trump, der har sex med prostituerede i Rusland.

Donald Trump har haft meget at sige om Rusland. (Foto: Shannon Stapleton)

Hvad er rapporten?

For at vurdere problemet med den 35-side lange rapport skrevet af Christopher Steele angående Trump og Ruslands forhold, bliver vi nødt til at forstå præcist hvad rapporten er. Mr Steele blev i starten af valgkampen om den republikanske præsidentnominering ansat af republikanske modstandere af Trump til at undersøge Trumps bånd til Rusland. Efter Trump blev valgt som den republikanske kandidat blev Steele’s finansierings overtaget af en anonym demokrat. Resultatet er en 35-siders lang rapport, som består af memoer fra juni 2016 til december 2016. Memoerne er angiveligt baseret på information fra medlemmer af det russiske intelligens-fælleskab.

 

Hvad påstår rapporten?

Rapporten påstår, at Trump har været i kontakt med Rusland i mindst fem år. Rusland har tilsyneladende forsøgt at opfordre Trump til at skabe splittese i de vestlige alliancer. Trump har takket nej tak til mange lukrative ejendomsaftaler. Dog har Trump og hans indre kreds fået en strøm af information over de fem år. For eksempel har Rusland angiveligt delt information omkring Hillary og andre demokratiske modstandere under valgkampen. Rusland har blandt andet aflyttet opkald og samtaler fra Hillarys besøg i Rusland, og videregivet informationen til Trump. Yderligere har Rusland efter sigende også filmet Trump sammen prostituerede i præsident suiten på Moscows Ritz-Carlton hotellet. Rapporten indeholder information om ulovlige aktiviteter, som Trump og Ruslands efter signende har været indblandet i.

 

Hvor troværdig er rapporten?

Da rapporten stadigt ikke har nogle beviser eller er blevet bekræftet af nogle troværdige neutrale kilder, kan det være svært at vurdere, om det er relevant at bekymre sig om rapportens indhold. Rapportens forfatter Christopher Steele er en eks-agent for the britiske intelligens bureau – også kendt som MI6. Hans begivenhedsrige liv har taget ham fra Rusland til Frankrig og derefter Afghanistan. I hans tid i Afghanistan briefede Hr. Steele Special Forces på ”kill or capture” missioner rettet mod Taliban. Samtidigt brugte han tid på at træne nye Mi6 rekrutter. Yderlige har han arbejdet i udenrigsministeriet i London.

I 2009 åbnede Hr. Steele sit eget firma fokuseret på privat efterforskning og intelligens indsamling kaldet Orbis Buisness Intelligence. Efter blot 2 år havde firmaet allerede formået profitter på op til 1 million britiske pund. Disse store profitter stammer hovedsageligt fra en stor betaling fra ”the Football Association” som betalte Hr. Steele for at undersøge korruption i FIFA. Orbis var en af de primære grunde til flere af anholdelserne i FIFA. FBI har efter signende konsulteret Mr. Steele før gennemførelsen af anholdelserne.

Læs også: Telegraph’s: Who is Christopher Steele?

Det er tydeligt at se, at Mr. Steele har en lang baggrund inden for efterretning og en lang række store resultater inden for denne verden. Det er svært at sige, om Steele kunne finde på og skrive falske ting i sin rapport eller kaste olie på bålet for at gøre sine kunder tilfredse, man kan dog ikke nægte hans prestigefyldte karrier. Forsker inden for det internationale samfund med fokus på Amerikansk udenrigspolitik Derek Beach har kommenteret: ”… det svært at vide om noget holder. Højst sandsynligt er dele usandt, men nok ikke det hele.” FBI mener dog, at rapporten er troværdig nok til at yderlige undersøgelser er blevet sat i gang.

 

Hvorfor skaber rapporten bekymringer?

Hvis rapporten er sand, og selv hvis kun dele er sand, kan det have store konsekvenser for USA. Trump ville nemt kunne blive påvirket eller endda blackmailet til at handle i Ruslands interesser. Jeg har spurgt Derek Beach om hvilke interesser Rusland formodentligt har i at have en stærk indflydelse på Trump: ”Det vil være at få ophævet sanktionerne i første omgang, i anden omgang at få svækket de vestlige alliancer (f.eks. NATO).” Dette er den primære grund til, at rapporten har skabt så meget bekymring. Hvis det er sandt betyder det at USA’s egen præsident kan blive kontrolleret til at gøre, hvad der står i rivalens interesse.

æs også: BBC’s Trump’s “Russian dossier”

Hvis rapporten bliver erklæret troværdig, kan det også have store konsekvenser for Trump. Jeg har spurgt Derek Beach om det overhovedet er okay at have et så stærkt bånd mellem to lande: ”Det er ulovligt… men lad os se, om der er hold i noget, før man spekulere.” Derek fremsætter en god pointe, for indtil FBI eller en anden troværdig kilde bekræfter om noget af – eller hele rapporten er sand eller falsk, så burde vi tænke meget over, hvad vi finder sandt of falsk.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s