Den største trussel mod den amerikanske folkesundhed?

1200 – SKREVET AF MATHILDE MORTENSEN

Fedme er ikke kun et voksende problem i USA, men over hele verdenen. Flere mennesker vil dette år dø af overvægt end af sult.

Filmen “Fed Up” fra 2014 oplyser, at hver tredje voksen, og hver fjerde barn i USA er overvægtige. For omkring femogtyve år siden var kun hver tyvende voksne menneske, der var overvægtig. Dette betyder, at nioghalvfems procent af alle amerikanere vil være overvægtige om yderligere femogtyve år cirka.

Faren ved fedme.

Det farlige ved fedme er den store chance for, at udvikle diverse sygdomme som diabetes eller hjerte sygdomme. Fedme påvirker også et barns lunge kapacitet, og kan derfor medføre astma. Fedme er meget svær at komme væk fra, eftersom de fleste er afhængige af sukker. Fed Up” oplyser også at afhængigheden af sukker er otte gange så stor, som afhængigheden af kokain og i USA er der nærmest sukker i alt. Treogfyrre rotter der var afhængige af kokain, fik valget mellem kokain og sukkervand henover femten dage, og fyrre ud af de treogfyrre rotter valgte sukkervandet. Da vandet blev fjernet fra dem, viste de tegn på afhængighed.

Hvem har ansvaret for fedmen i USA?

Mange mennesker i USA ved ikke engang hvad der er sundt og hvad der ikke er. Mange mennesker tror, at produkter bliver sunde efter fedtet bliver fjernet, men så bliver der bare tilsat mere sukker til produktet i stedet for.

Det billige junk food er et direkte resultat af regeringens politik. ”The United States Departement of agriculture (USDA)” blev dannet for at hjælpe landmænd med at fremme deres produkter. På den ene hånd var det for, at få folk til at spise mindre og sundere for, at undgå fedme. På den anden hånd fik de folk til at spise mere, for at fremhæve amerikansk landbrugs produkter.

Nogle folk i USA (mest piger) begyndte på et tidspunkt, at drikke skummetmælk, men hvad gør man med alt det fedt der bliver fjernet fra mælken? Man laver ost ud af det. I stedet for at få industrien til at formindske deres produktion, besluttede Washington sig for at hjælpe industrien ved at få amerikanerne til at spise mere ost. Nu er industrien inden for ost steget markant med alle mulige slags ost som. Industrien var i stand til at sælge tretten millioner mere kilo ost ved at designe ting som Pizza Huts ”cheesy bites pizza”, Burger Kings ”cheesy Angus cheeseburger” eller Mc Donalds’ ”chili cheese tops”. Mad industrien er helt klart en stor del af fedmen i USA, men den individuelle amerikaner har også selv et ansvar for, at finde ud af hvad der er sundt og ej.

Fedmen i blandt børn

Fedmen er givet videre i generationer. Alle generationer født efter 1980, er født i blandt alt dette usunde og afhængighedsgørende mad. De vokser op i blandt dette, fordi usund mad helt enkelt bare er billigere. I 1980’erne begyndt firmaer at sælge produkter med mindre fedt i, men fjerner man fedtet, bliver man nødt til at tilføje sukker i stedet for, da det ellers ikke smager godt og derfor ikke vil sælge. Butikker sætter slik i børns øjenhøjde ved kassen, der bliver vist junk food i børneprogrammer, McDonalds sælger legetøj med i deres ”happy meals” og hos Burger King medfører der en konge krone. I 2012 prøvede Barack Obama at indfører sundere mad i de amerikanske skoler. Obama ønskede at fjerne pizza fra skolernes menukort. I filmen “Fed Up” får man også at vide, at tt firma kaldet Schwan ejede halvfjerds procent af pizza-markedet i amerikanske skoler. De kunne ikke lade dette ske, så de skrev et brev til USDA (United States Department of Agriculture) for at beskytte deres frosne pizzaer. I brevet forklarer de, hvordan pizza kan blive regnet som en grøntsag på grund tomatsaucen.

Fedmen i USA’s fremtid

Vi kan tage et eksempel som tobak. Vi plejede at se tobak og cigaretter som en sexet og glamourøs ting, men så blev tobaksindustrien dæmoniseret og ændrede måden folk så produktet på. Folk fandt hurtigt ud af, at der var en forbindelse mellem at ryge og lungekræft. Hver gang en tobak reklame kørte på fjernsynet, blev der sendt en anti-tobak reklame lige efter. Dette endte med at det være værre for firmaer, end slet ikke at have nogle reklamer, så de fjernede frivilligt deres reklamer fra fjernsynet. I dag ser vi cigaretten for det den er – en dødelig, ulækker og afhængighedsgørende produkt. Dette har resulteret i, at amerikanske studerende der ryger, er blevet halveret i løbet af de sidste tyve år. Hvad hvis sodavand og junk food blev solgt med advarselsmærkater ligesom på en pakke cigaretter. Eller hvis der kørte en anti reklame efter en sodavand eller junk food reklame. Hvis sodavand og junkfood blev forbudt på alle skoler, ville det så ændrer måden vi kiggede på det og på den måde resultere i generelt at formindske fedmen i USA?

LÆS OGSÅ: http://www.b.dk/globalt/fedmeproblemerne-vokser-i-usa http://videnskab.dk/krop-sundhed/alle-bliver-fede-i-fremtidens-usa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s