Er immigration positivt for USA’s økonomi?

Skrevet af: Victor Kirketerp Jacobsen

Med Donald Trump som præsident, er der blevet lagt stor vægt på immigration og på om de bare skal lukkes af, eller om gænserne helt skal lukkes så der kan styres hvem der kommer ind? Er immigration positivt økonomisk set?

Et sundt arbejdsmarked er afgørende for en sund økonomi. Her har der været en meget positiv udvikling med immigranter, hvor immigranter står for 47% af den amerikanske arbejdskraft. Når det så er sagt, kommer der argumentet om at immigranter kommer og tager jobs fra de ”rigtige” amerikanere, men i de tilfælde vælger folk at ignorere at det absolut ikke er alle immigranter der fylder højtbetalte og højtuddannede stillinger, men derimod de jobs amerikanerene ikke selv vil have, som rengøringsdamer eller gardnere. Immigranter er dermed med til at fylde lavltlønnede stillinger og hårdt manuelt arbejde. Disse stillinger er ofte overset af mellem-top klassen da de kan føle de er for højt uddannet til at gå rundt og gøre rent til daglig. Der er dog stadig nogen der skal gøre det, der er immigranter, blandt andet, gode til at fylde ud. Det kan f. eks. ses i at førstegenerations immigranter, siden starten af årtusindet, har representeret 28% af alle nyansatte i ufaglærte jobs, som maskinoperatører, eller samlere. Positioner som indenfor de næste få år vil blive erstattet af robotter og kunstig intelligens. Dette kunne betyde, at hvis immigranter fortsætter med at fokusere på ufaglærte stillinger, vil det blive meget svært for dem at finde arbejde indenfor få år.

 

image_thumb35
Kønsfordelt overblik over største immigrant arbejdssektorer

 

Det kommer dog ikke nødvendigvis altid til at se sådan ud da der er en klar trend for at 2. generations immigranter er højere uddannede end deres forældre, så hvis den trend fortsætter, kommer der i fremtiden flere immigranter fra dårligere udviklede lande i top stillinger, fordi de har fået chancen i USA. Siden 2001/02, har immigranter stået for 21% af unge der har bestået en højere uddannelse. Dette er en meget positiv udvikling for unge immigranter, da det viser at de også har en chance for at få en god uddannelse og senere et godt job.

Derudover giver immigranter også muligheder for et mere fleksibelt marked, da folk kan komme med forskellige kulturer og kompetencer. Derved kan en højtuddannet ingeniør fra Kina, lære metoder der benyttes på europæiske universiteter og vice versa. Dette resulterer i, at man ikke nødvendigvis behøver at lære alle måde at løse et problem på, da der let kan komme en person af en anden baggrund der har en anden tilgang til dette problem som måske kan løse det mere effektivt.

Jean-Christophe Dumont fra International Migration Division i The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) siger at: “Immigranter er, selvom de har fået et dårligt rygte specielt under Trump, ekstremt vigtige for et hvert land der gerne vil fokusere fremad, både økonomisk såvel som kulturelt. Verdenen er simpelthen for globaliseret til at udelukke mennesker fra andre lande. Det er også derfor Trumps forsøg på at udelukke indbyggere fra flere lande i Mellemøsten er et meget farligt skridt af hensyn til diplomatiske, politiske og humanitære konsekvenser. Hvis andre lande følger Trumps eksempel og udelukker mennsker alene på baggrund af nationalitet og religion, kan stoppe en ellers lovende udvikling for immigranter og ligestilling.”

Jean-Christophe fortsætter med at: ”Der er helt sikkert set en god udvikling blandt immigranter fra lavere udviklede lande over de sidste år. For 10-15 år siden var det generelt sådan at de eneste immigranter der generelt klarede det godt når de kom til lande som USA, immigranter fra andre højt udviklede lande, som vest Europa. Hvis man derimod kigger på USA nu, ser man mange migranter fra Mexico, Asien og øst Europa der er højtuddanede og klarer sig godt karrieremæssigt. Det er ekstremt positivt, ikke blot for skatter og indkomst til staten, det sender også et godt budskab til de nye generationer, at de kan opnå en god uddannelse selvom deres baggrund måske ikke tradionelt ville tyde på det.”

 

Ud fra dette kan det konkluderes, at immigranter, specielt indenfor de sidste år, har en meget positiv indflydelse på den amerikanske økonomi. Det er også meget positivt, at immigranter skaber større overskud på skatter, end de koster staten for forskellige goder, som sygeforsikring. Der er også den kulturelle fordel ved immigration, altså bringer immigranter forskellige kulturer og kompetencer. Dette hjælper på at gøre markedet mere fleksibelt, hvilket er yderst positivt.

 

Advertisements

One thought on “Er immigration positivt for USA’s økonomi?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s