Et splittet USA – Nord vs. Syd

bibelbaelt
Billede: Bibelbæltet. Foto: Wikimedia Commons, Kristendommen.dk
Af Camilla Cecilie Sørensen

Hvordan kan et samlet land være så forskellig fra hinanden, set fra et religiøst perspektiv? Hvordan kan det være, at kristne dominerer de sydlige stater?

I USA har kirkerne en meget central rolle, og synlig plads i befolkningens sociale liv. Ifølge statistik fra hjemmesiden Pewforum.org, var religion for 53% af amerikanerne i 2014 meget vigtigt, og for 24% af amerikaner lidt vigtigt. Dette betyder, at omkring 79% af den amerikanske befolkning mener, at religion er vigtig, det er dog et fald på ca. 5% siden 2007.

Bibelbæltet

Man skulle derfor tro, at mange i USA går i kirke om søndagen, og beder bordbøn inden de skal spise. Men der er stor forskel på hvor meget religion betyder fra Nordstaterne til Sydstaterne. I Sydstaterne også kaldet ”Bibelbæltet” bliver der lagt meget mere vægt på religionen end i Nordstaterne.

Bibelbæltet ligger i det Sydøstlige hjørne af USA, og strækker sig fra Atlanterhavet til Texas.

I Sydstaterne er det nemlig det religiøse, som er identitetsskabende. Det at have en religion er et stort omdrejningspunkt. Det er det der samler dem som et folk. Det er ikke en hvilken som helst religion, i Sydstaterne er de nemlig kristne. Det at mødes i kirken hver søndag, og at tro på gud, er hvad der giver dem identitet. Religion er det der dominerer kulturen i bibelbæltet. I Bibelbæltet er der en store gruppe af fundamentalistiske, konservative kristne, som har været med til give sydstaterne dets øgenavn.

Nordstaterne

For indbyggere i Nordstaterne, betyder religion ikke alverden. Omkring de store byer som Washington, Philadelphia, New York og Boston er religion ikke lige så vigtig. Dermed ikke sagt, at den ikke bliver praktiseret, men religiøsiteten fylder ikke, så meget i billedet. Dog findes der undtagelser, i staten Pennsylvania, findes en stor Amish befolkning. De praktiserer deres kristne religion, som deres forfædre gjorde tilbage i 1700 tallets Europa, og lever helt uden moderne bekvemligheder.

Amish er en protestantisk kristen gruppe, som ikke bruger “moderne” teknologi som biler og telefoner.

Staten Utah er kendt for deres store Mormonske befolkning, som tit forbindes med accept af polygami (flerkoneri).

mormon-tempel
Billede: Mormon Tempel i Salt Lake City. Foto: Scott Cannon

Et anden men mindre kendt, kendetegn er at mormoner ikke anlægger skæg, man kan dog være undtaget for barbering, hvis der er medicinske hensyn, eller hvis man er med i en teaterproduktion, som kræver skægvækst.

Splittet samfund

I USA er der, ifølge Pewforum.org, ca. 70% befolkningen kristne, og ca. 20% af alle kristne er katolikker. Katolikkerne er lige delt ud over hele USA. Af jøder og muslimer er der henholdsvis ca. 1,9% og ca. 0,9% af i USA, de fleste er bosat i staten New York, og de nordøstlige stater. Dette beviser, i sammenhæng med, Sydstaternes historie omkring slaveri, at amerikanerne i Nordstaterne er mere åbne, overfor folk med en anden kultur og religion.

USA er et splittet samfund, set med et religiøst perspektiv. Dette skyldes til dels, at USA er et kæmpe land, med mange forskellige befolkningsgrupper, og at landet er grundlagt baseret på indvandring, fra forskellige steder i Europa og resten af verden. Alene det faktum, at befolkningen stammer fra forskellige lande, med forskellige kultur betyder, at religionen også praktiseres forskelligt. Sidst men ikke mindst, er den Amerikanske grundlov bygget på ideen om frihed, til det enkelte individ. Frihed til at tro på, det man har lyst til, frihed til, at ytre sine synspunkter.

Læs også

http://www.pewforum.org/religious-landscape-study/

http://www.pewforum.org/religious-landscape-study/importance-of-religion-in-ones-life/

https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/terror-i-usa/

https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/har-racisme-overtaget-usa/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s