Har racisme overtaget USA?

Af Frederik Simonsen

Racisme har på det sidste præget USA en del, men har det overtaget fuldstændig?

Mange har den opfattelse, at afroamerikanerne er de eneste, der bliver behandlet dårligt pga. deres race. Dette syn får vi, da mange medier primært vælger at fokusere på, hvad der kan få mange besøgende til deres nyhedssider eller tv-udsendelser. Men hvis vi ser på, hvad der menes om, hvordan fx arabisktalende bliver behandlet i USA, så er det kun 32% af såkaldt hvide amerikanere, altså amerikanere der primært er af europæisk oprindelse, der mener, at arabisk talende bliver behandlet retfærdigt. Hvis man på den anden side spørger om behandlingen af afroamerikanerne, så er resultatet, at 39% af hvide amerikanere mener, at de bliver behandlet retfærdigt. Ifølge disse tal bliver arabisktalende altså behandlet dårligere end afroamerikanere. Dog har vi danskere ofte opfattelsen af, at det kun er afroamerikanere, der er ofre for racediskriminerende behandling.

USA har i mange år været præget af racisme. Lige siden 1955, hvor Rosa Parks nægtede at give sin siddeplads i bussen til en hvid mand, har opfattelsen af USA, især i de europæiske lande, været præget af en udbredt racediskrimination i specielt de amerikanske sydstater.

Black lives matter demonstration mod politivold. Presstv.ir – Reuters photo

Organisationer som Black lives matter er begyndt at komme frem i lyset. Disse organisationer kæmper for lige rettigheder mellem hvide- og afroamerikanere. 2002 var et vendepunkt: 63% af de hvide amerikanere mente, at relationerne mellem hvide og sorte var gode ifølge Gallup. Dette var en procentstigning på hele 7% på under et år. Afroamerikanerne var dog ikke enige. I 2002 faldt deres procent nemlig fra 62% til 59%. I selv samme år var der kun 8% af afroamerikanere, der følte sig godt behandlet af hvideamerikanere.

På nogle specifikke områder er afroamerikanerne dog meget uenige med hvide amerikanere. Da man i 1999 spurgte, om de følte, der var en fair chance for begge parter for at få et job, svarede hele 79% af de hvide amerikanere ”ja”, hvorimod kun 40% af afroamerikanerne mente, at der var en fair chance. Dette er ikke det eneste punkt, hvor afroamerikanerne er meget uenige med hvideamerikanerne. Da man samme år spurgte, om afroamerikanerne blev behandlet retfærdigt på deres arbejde, mente 84% af hvide amerikanerne, at de blev behandlet retfærdigt.  Afroamerikanerne var dog dybt uenige, da de var helt nede på 47%.

Om man vil erkende det eller ej ser fremtiden for racisme sort ud i USA. De seneste år har statistikken hoppet op og ned, men i 2015 ramte man på mange områder et historisk lavt tal. Hvide amerikanere mente, at relationerne mellem hvide og sorte var knap så gode og det viste sig ved, at 37% mente, at det gik godt. Altså et fald på 26 procentpoint siden 2002. Afroamerikanerne var enige. Deres tal faldt fra 59% ned til 41%, altså et tal på 18 procentpoint. Desværre er dette tal, et vi bliver nødt til at vænne os til, for i 2016 så vi kun meget små procentstigninger på alle punkterne. 88% af afroamerikanerne stemte på Hillary i præsidentvalget 2016 siger NY times, men da hun som bekendt ikke vandt, kan det have haft en indvirkning på, at tallene ikke ser de store forbedringer på den afroamerikanske side.

LÆS OGSÅ:

Er immigration positivt for USA’s økonomi?

Amerikas legalisering af “same-sex marriages”

Advertisements

One thought on “Har racisme overtaget USA?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s