Historisk lav arbejdsløshed

latest_numbers_lns14000000_2007_2017_all_period_m01_data
Kilde: Bereau Of Statistics
Skrevet af Martin Taavi Tomikas

2016 var et godt år for den amerikanske økonomi, med både en stor stigning i aktiemarked og med et fald i arbejdsløsheden. Hvis dette fortsætter, kan det betyde endnu en guldalder for USA.

Dagens tal viser også, at ledigheden faldt fra 4,9% til 4,6% – det er et meget lavt niveau for amerikansk økonomi. Det er klart det laveste niveau siden krisen – og arbejdsmarkedet må nu betegnes som stramt i USA. Skriver Steen Bocian, cheføkonom for Dansk Erhverv.
Det historiske lave tal kan blandt andet skyldes et større udbyd efter arbejde, efter en Trump kampagne, der lagde stor fokus på ”arbejderne”. Men om tallene forbliver lave, er Steen Bocian ikke helt sikker på.

– Det stramme arbejdsmarked taler for, at man skal føre en finanspolitik, som mindsker presset på arbejdsmarkedet. Trump har lagt op til det modsatte, hvilket øger risikoen for, at arbejdsmarkedet løber ind i problemer over de kommende år.

Hvis arbejdsmarked løber ind i problemer, kan det medføre konsekvenser for mange amerikanere, men også for de lande de fører handel med.

Ikke har glæde af den lave arbejdsløshed

Det er ikke alle stater der har lige meget glæde af den lave arbejdsløshed.
Der er hele 60.000 fabriksarbejdere der har mistet arbejde i løbet af 2016. Det er især i rustbæltet, som består af delstaterne New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Indiana og Michigan, at der kommet flere arbejdsløse. Der har været nedgang i disse stater i mange år, men det er for alvor begyndt at gå nedad for dem siden år 2000.

Fremtiden for det amerikanske arbejdsmarked og hvordan det kan påvirke Danmark.

– Som modvægt til det stramme arbejdsmarked og udsigten til ekspansiv økonomisk politik, så ventes den amerikanske centralbank til gengæld at hæve renten over de kommende år – startende allerede her i december. Den økonomiske cocktail kommer også til at smitte af på de lange renter herhjemme – så umiddelbart er dagens tal ikke godt for det danske boligmarked.

Skriver Steen Bocian, hvis renten på boliger stiger, kan det betyde at det bliver dyrere at købe hus, og der vil derfor være færre der ville vælge ny bolig. Det kan smitte af på resten af økonomien hvis boligmarkedet pludselig bliver dyrere.

 

Eksterne kilder:

Bureau of labor statistics

TV2 lavest arbejdsløshed i USA

Interne artikler:

Økonomisk ulighed vil vokse under Trump

Amerikas fremtid i håndfladen på en forretningsmand?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s