The American Dream? Eller The American Flop?

 

Flere og flere er ramt af den økonomiske ulighed, arbejdsløsheden stiger mens lønnen falder drastisk, man har ikke længere mulighed for at udleve det der engang var den amerikanske drøm.

Af Josephine Pilegaard Albrecht – Josephine.pilegaard@hotmail.com

Billedresultat for income inequality getty images
Foto: Getty Images

 

Hvad er den amerikanske drøm for Amerikanere?

Den Amerikanske Drøm er for mange det vi forbinder med det perfekte liv. Et godt job, den perfekt familie, og ikke mindst en velfungerende hverdag kunne være et bud.                         I mellemtiden er USA blevet vendt til et fattigere land, i dag er den amerikanske drøm ikke hvad den har været. Med så lav en indkomst er det ikke muligt at udleve den ellers såkaldte ”American Dream”

Trump gjorde det rigtige

Nuværende præsident Donald John Trump lovede folket en højere mindsteløn hvis de valgte ham til præsident. Som Mr. Trump udtalte: ”We will make America great again, especially for the one who have the least”

En af grundende til at Trump løb med præsident sejreren var at middelklasserne og de tidligere middelklasser (størstedel hvide) havde følt sig ignoreret i for lang tid. De mistede job, boliglån, og håb. Folk antager ofte, at fattigdom og indkomstulighed er et problem for minoriteten men nok snarer noget der berøres af race, etnisk baggrund, og klasse.

Uligheden er en kæmpe byrde

Den økonomiske Ulighed er stigende i USA, men det udvikler sig negativt. USA sidste præsident Barack Obama kæmpede mod den stigende ulighed, antallet af jobs steg og arbejdsløsheden faldt, hvilket skulle menes at være positiv, men arbejdet var oftest skabt i de lavtlønnede industri, hvilket betød lavtlønnede deltidsjob.

Men et arbejde hvor der kun betales 8-10 dollars til den ansatte, er måske hvad man ikke ville mene var i orden. Folk knokler for at tjene pengene ind, men med et så lavtlønnet job, er det ikke nemt at tjene penge, og de forbliver fattigdommen. Det er svært at følge med den sociale rangstige, i dag har folk mange flere kompetencer og er endnu dygtigere, så hvis ikke man er topuddannet vil det være enormt svært at finde et godt job, som kan forsørge vedkommende og dem der medfølger. Det er en skandale at individer der ønsker at bidrage og være en del af arbejdsmarkedet ikke engang får en løn der er høj nok til at overleve på.

I 2014 var den højeste indkomst (de øverste 10%) i USA gennemsnitligt på 295.845 dollars svarende til omkring 2 millioner kroner, hvorimod de laveste 90% tjente 33068 dollars hvilket svarer til 228.888 danske kroner om året, hvilket svarer til 1/10 af hvad de rigeste i USA tjener.

Kilde: Emmanuel Saez, Center for Equitable Growth, June 2015

Ingen er klar over hvad der vil ske med indkomsten og mindstelønnen, men forhåbentligt vil den stige og Trump vil gøre ”America Great Again”

Advertisements

One thought on “The American Dream? Eller The American Flop?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s