USA vil være størst, ligesom deres økonomiske ulighed

Af: Oliver Bastrup Bruun

USA er det land i verden, hvor uligheden mellem rig og fattig er størst. De rige tjener mere og betaler mindre i skat, og de fattige har sværere ved at få arbejde, og dem der er heldige at have det, har svært ved at bevæge sig højere op i hierarkiet. Uligheden har været omtalt længe, men der er ingen nem løsning på problemet.

 Illustration: Mike Luckovich

Læs også; https://www.information.dk/udland/2010/08/usas-voksende-ulighed-skabte-krisen

Hvad skaber den økonomiske ulighed.

Den økonomiske ulighed i USA er enorm. Den øverste ene procentdel af befolkningen har en større formue end 90 procent af alle amerikanere til sammen. Det vil sige, de 400 rigeste amerikanere tjener mere end de 150 millioner fattigste.

Den økonomiske ulighed er skabt af den betydelige forskel, der er i lønindkomsten. Det er en lille del af befolkningen, men effekten rammer hele USA’s samfund. Lige nu lever ca. 47 millioner mennesker i fattigdom i USA, og middelklassen føler deres indkomst daler. Flere og flere amerikaner ser det som en større udfordring, hvis de altså ikke ser det som en fuldstændig umulig opgave, at klatre op af den sociale, og økonomiske rangstige.

”Det er en kæmpe forskel. De rige bliver rigere, og de fattige bliver fattigere. Middelklassen er presset, og det er ikke altid nok at have et job. Så dan sociale og økonomiske ulighed er slående” – Johannes Langkilde

Størstedelen af den amerikanske topklasse tjener flere 100.000 dollars hvert år, og ser det som virkeligheden. Mange af dem ser deres egen velfærd, som et tegn på at alting går som det skal i USA, hvorimod butiksejere langt længere nede på rangstigen, ser en smule anderledes på ’virkeligheden’. Mange må nøjes med en løn på sølle 8 dollar i timen (ca. 50 danske kroner), hvilket kan gå hen og gøre det en smule besværligt for en ganske almindelig familie, når der skal betales udgifter.

Læs også; https://www.dr.dk/nyheder/udland/valg-i-usa-2016/korrespondent-den-sociale-og-oekonomiske-ulighed-i-usa-er-slaaende

Hvad vil Trump gøre

Ifølge den nyvalgte præsident Donald J. Trump, skyldes uligheden at arbejdere mister jobs, fordi virksomheder lukker og flytter deres produktion til udlandet. Især Mexico er ifølge Trump synderen for mange USA’s problemer.

De tager vores jobs. De tager vores fabriksjobs. De tager vores penge. De tager livet af os” – Trump

Trump har tidligere fremhævet at en mulighed vil være at anskaffe bedre handelsaftaler med især Mexico.  Trump ønsker handelsaftalen bliver mere til USA’s fordel, og vil formentlig prøve at indføre toldmure. Derudover vil han prøve at forhindre virksomheder i at flytte til udlandet ved at sænke virksomhedsskatten, og derved skabe en større interesse for at blive i USA. Men samtidigt vil Trump genforhandle den nordamerikanske frihandelsaftale Nafta, så virksomheder der flytter produktionen til Mexico, ikke kan fortsætte med at sælge deres produkter på det amerikanske marked.

 Læs også; https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/okonomisk-ulighed-vil-vokse-under-trump/

Den amerikanske drøm

Den amerikanske drøm er baseret på ideen om ‘det særligt amerikanske’, som består af at USA som den første nation i verden, er bygget på forestillingen om den almindelige mand eller kvinde ender som sejrende. Det er ikke præsidenter, konger eller kejsere, der er født til storhed, men ‘the common man’. Dem der ejer viljen til at leve på de amerikanske ideologier som frihed, åbenhed og tolerance.

Men for mange amerikaner er drømmen ikke længere en mulighed, og tilpasser sig det liv de nu engang har fået. Som det er lige nu, er chancen for at et barn, fra den fattigste femtedel, kommer til at ende som, den rigeste femtedel lige omkring 7,5 procent. Det er ikke gode odds, slet ikke når USA er bygget på at alle, skal kunne opnå den form for succes, hvis de bare arbejder hårdt for det.

I nutidens Amerika mener mange at den amerikanske drøm er blevet ’for dyr’ det er helt simpelt kun muligt at udleve den amerikanske drøm hvis man er så heldig at være en del af den velhavende del af befolkningen.

 

Læs også; https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/amerikas-fremtid-i-handfladen-pa-en-forretningsmand/

 

 

 

Advertisements

One thought on “USA vil være størst, ligesom deres økonomiske ulighed”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s