USA’S NYE RELATIONER TIL VERDENS TOPMAGTER

Skrevet af Mikki Levisen

Donald J. Trump blev taget i ed d. 20 januar 2017, og er dermed USA’s Præsident nummer 45. Mange har et skeptisk syn til, hvordan den mangemillionærer forretningsmand vil klare jobbet i det ovale kontor. Der er dog en ting, som de fleste frygter en tand mere end alt andet, nemlig 3. Verdenskrig.

Donald Trump

Donald Trump er lige blevet gjort verdens mest magtfulde mand af det amerikanske folk. Det er dog ikke ensbetydende med, at han er en populær over alle vegne. Det gælder både indenrigs, hvor der er blevet taget stor afstand til Donald J. Trump fra Demokraterne og deres vælgere, og udenrigs, hvor der f.eks. i Storbritannien er blevet samlet underskrifter for et indrejseforbud til Donald J. Trump. Det er dog ikke kun England, som ikke har været tilfreds med Donald J. Trump, også Kina har været ude og advare den kontroversielle herre (Donald J. Trump red.) Der er nemlig uenigheder angående småøer i det sydkinesiske hav.

USA & KINA

Lige netop Kina kan blive en stor mundfuld for Donald Trump og USA. En kinesisk embedsmand har ifølge den Kinesiske nyhedsstation, South China morning post været ude og skrive en officiel udtalelse på militærets hjemmeside, hvor der eftersignende skulle der være tale om en mulig krig mod Donald J. Trump og USA. Hele problemet omhandler, at Kina gør krav på store dele af det sydkinesiske hav på trods af modstand fra en håndfuld lande. En af de lande som har ytret deres modstand er Taiwan, som lige netop USA er allieret med. D. 11. januar sagde Rex Tillerson, som kun  mangler Senatets godkendelse for at blive Trumps udenrigsminister, at Kina bør nægtes adgang til øerne. Det vil sige, at USA og Kina står over for en konflikt, hvordan vil Donald J. Trump håndtere det?

Lige netop det spørgsmål er interessant. Relationen mellem USA og Kina står ikke til, at blive stærkere, derimod ser relationen utrolig svag ud, fordi de 2 nationer er klar til en eventuel krig. Den her eventuelle krig kan komme til, at have store konsekvenser for USA, ikke nok med, at de kommer i krig med en af verdens topmagter (Kina red.) så kan man også risikere, at få selvskab fra Rusland. Rusland er nemlig ligesom Kina en del af Shanghai Cooperation Organisation (SCO), som er et modspil til vestens NATO.

USA & RUSLAND

Der er gode tegn for fred mellem verdens to største nationer, USA og Rusland. Ruslands præsident, Vladimir Putin har efter Trumps valgsejr ønsket ham tillykke samt udtrykt et ønske om, at de to sammen kan genskabe et godt forhold mellem de to stormagter. Der er dog meget usikkerhed og frygt for, hvordan det kommer til at gå USA og Rusland de næste 4 år. Der sidder 2 mænd, som begge er stædige og giver sig ikke. Det kan siges at USA og Rusland lige nu har de største chancer for at opbygge et godt bånd, derimod er det en meget skrøbelig proces, med Donald Trump og Vladimir Putin. Man skal dog også altid have deres nationers fortid i baghovedet. Der kan nemt opstå uenigheder, og alt er ikke ligefrem en leg lyserøde skyer, når det kommer til verdens 2 største magter.

rusland-usa
Foto: Center for International Maritime Security

USA & EUROPA

Europas syn på USA har ændret sig markant, efter Donald J. Trump blev valgt ind som præsident. Der bliver især blandt det europæiske folk taget stor afstand til Donald J. Trump. Vi ser det i Storbritannien, hvor der bliver samlet underskrifter for et indrejseforbud til netop Donald J. Trump. Ydermere er der også i Holland blevet lavet en video, som tager tykt pis på Donald J. Trump. Det fremgår blandt andet en sætning i videoen, hvor der bliver sagt ”Grab them buy the pony”. Dette er selvfølgelig en parodi af Donald J. Trump, som blev en meget upopulær kandidat under den amerikanske valgkamp, da et lydklip, hvori han sagde ”Grab them buy the pussy” blev lækket.  Det her med, at have et lidt komisk syn på situationen, er også en tendens man ser meget over Europa. Trumps valg er bl.a. blevet omtalt som den største fejltagelse, siden brexit.

Frygt for Trump

Det vil altså sige, at alt i mens at Europa griner lidt af Trump samt synes han er en forfærdelig mand, så er det nok ikke lige Europa, som USA skal være bange for at få en konflikt med. Derimod er der andet for i Asien. En eventuel konflikt med Kina kan blive rigtig alvorlig for USA, hvis Rusland kommer ind i billedet. Det kan i værste tilfælde ende ud i en 3. Verdenskrig. Det er nok egentlig også det Europa frygter mest ved Trump, at han dummer sig, så de bliver trukket ind i en eventuel krig.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s