Donald Trumps økonomiske visioner

Skrevet af Jonas Foli, jonasf@gmail.com

Donald Trump er som de fleste ved blevet valgt som USA’s 45’ende præsident, og har dermed også valgt at gå i kødet på den nuværende økonomiske situation. Trump vil gennem et årti, lave så meget som 25 millioner nye jobs, bygge en mur på den Mexicanske-grænse der kan komme til at koste op mod 25 milliarder dollars og vende hele skattesystemet på hovedet.

Trumps evner til at ændre den nuværende økonomiske situation ligger stadig uvis henne i fremtiden, og der er stadig mange bump på vejen til 25 millioner flere jobs i USA. Hans første ryk mod den største vækst i USA’shistorie, som han selv har kaldt det, har været at tage NAFTA-Aftalen op til genovervejelse, NAFTA

som står for North American Free Trade Agreement. Først og

fremmest er NAFTA en frihandelsaftale mellem Canada, Mexico og USA, som landene indgik i 1994.

Hovedelementet i aftalen er, at der gradvist bliver fjernet de fleste toldsatser, hvilket gør handel væsentlig billigere. Dog gør aftalen det også nemmere og billigere for amerikanske virksomheder at flytte deres produktion til

Mexico. Derfor er det netop en kerneopgave for Donald Trump, at genforhandle handelsaftaler i håbet om, at andre aftaler kan skabe jobs indenfor USA’s grænser.

Træde ud af TPP-Aftalen.

TPP omfatter USA og Canada samt en række andre lande omkring Stillehavet og i Asien. Deriblandt Japan og Australien.

Aftalen er forhandlet færdig og blev støttet af den forrige præsident Barack Obama. Men den mangler at blive godkendt af Senatet i den amerikanske kongres. Trump har under sin valgkampagne flere gange sagt at han vil adskille sig med aftalen, da den ligesom NAFTA også tager arbejdspladser fra USA til lande hvor der er billigere lønninger. Træder Trump ud af TPP-aftalen vil det nok ikke være det store der kommer ud af den, det mener Japans premierminister i hvert fald ikke, han siger ”Den vil være meningsløs uden USA”, siger Shinzo Abe til Reuters i en kommentar til Trumps TPP-udmelding.

Skatterne rasler ned, for nogen…

Trump har også lovet at sætte selskabsskatten ned til 15%, fra de nuværende 38%, hvilket Donald Trump og mange andre som Jeff Immelt, mener vil betyde at det vil blive mere eftertragtet som virksomhed,,

at have amerikanske fabriksarbejdere. Et aspekt af den foreslåede reform er en grænse-justeret skat på importerede varer for at fremme indenlandsk produktion. Selv om dette kunne reducere selskabernes incitamenter til at basere deres aktiviteter offshore, kunne en stigning i dollaren nedsætte importomkostninger og udligne denne skattebyrde.

For den almindelige borger vil Trump også tilføre mere magt over egne penge, han vil nedsætte de nuværende 7 skatte-kategorier til 3. De tre kategorier skal være på henholdsvis 12%, 25% og 33%. Førhen lå topskatten på 39,6%, så selvom Trump vil have arbejderklassen tilbage i kampen vil det stadig have gode ting i vente for de rige.

Den nye reform vil dog komme til at træde på få lavt betalte mennesker da laveste skatten vil blive forhøjet til 12% i stedet for 10%.

For at konkludere i Donald Trumps hav af visioner for hans økonomiske planer, så vil nedsættelserne i både selskabsskatten, og skat for privat personer, sætte gang i deres forbrug og give flere penge til at bruge. Dog vil de penge staten ikke får fra skatter, komme fra andre steder, og de steder er fra indlands virksomheders produktion. Derfor mener jeg, en genforhandling af NAFTA og TPP vil hjælpe USA ind i en voksende periode.

Læs også:

https://www.thebalance.com/donald-trump-economic-plan-3994106

http://nyheder.tv2.dk/erhverv/2016-10-20-overblik-her-er-de-oekonomiske-konsekvenser-af-trump-eller-hillary-som-praesident

https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/okonomisk-ulighed-vil-vokse-under-trump/

https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/amerikas-fremtid-i-handfladen-pa-en-forretningsmand/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s