Risiko for krise hvis toldmuren indføres

Af Clara Høyrup-Andreasen

En toldmur i USA kan svække økonomien.

Skærmbillede 2017-02-07 kl. 11.06.42.png

Donald J. Trump, USA’s nyvalgte præsident, har udtalt, at han vil droppe de fleste handelsaftaler, så han kan fokusere på USA’s egen økonomi. Kort sagt, ”America first.” Han er det, der kaldes for en protektionist. Trump påstår, at hvis han afskaffer handelsaftalerne, så vil det forbedre den amerikanske økonomi. Trump tror på, at USA er det vigtigste land i verden, og at troen på sit eget land, hvis troen er stærk nok, vil styrke landet. Trump bør dog lige sætte sig ned og genoverveje, hvilke konsekvenser der medfølger, hvis frihandelen afskaffes. Jeg vil komme med nogen konkrete svar på, hvad der kan ske.

Den danske storbank, Nordea, har tidligere udtalt, at et USA under Trump kan føre til recession i 2018. Jeg er forholdsvist enig. En recession kan sagtens ske, men det kræver at Trump er uopmærksom på den økonomiske udvikling. Der er ingen politikere og slet ikke en som Trump, der ønsker en økonomisk tilbagegang. Trump’s mål er at forbedre USA’s økonomiske udvikling. Han mener, at han kan forbedre USA ved at afbryde handelsaftalerne, men hvordan vil Trump sælge de produkter, amerikanske virksomhederne producerer? Det Trump mener er, at hvis han genforhandler handelsaftalerne, så kan han skabe nye og bedre aftaler, der vil styrke USA. Han vil for eksempel hæve tolden, hvilket betyder at andre landes varer bliver dyrere at købe i USA.

Lad os nu sige, at Trump får afskaffet den frie handel, og tolden bliver hævet. Når USA sætter tolden op, så stiger priserne på udenlandske varer i USA. Derved håber Trump på, at amerikanerne vil købe de produkter, der bliver produceret af amerikanske virksomheder. Hvis priserne bliver for høje på de udenlandske produkter, så kan de ikke sælge varerne. Derfor vil det resultere i, at de udenlandske virksomheder vil sælge deres varer i andre lande. Det er et problem, da USA er nødsaget til at handle globalt. Det kan blive en udfordring, da mange lande vil blive irriteret over, at han blokerer for deres varer på det amerikanske marked. Det kan så resultere i, at europæiske lande ikke vil handle med de amerikanske virksomheder, så europæerne gør det samme. De europæiske lande blokerer altså også for de amerikanske virksomheder på det europæiske marked.

Trump har været alt for fokuseret på at styrke USA. Han har hverken forudset eller tænkt på, at der som sagt kunne opstå recession, eller at den amerikanske økonomi får problemer. Det er det, at Trump skal passe på, hvis hans plan om at afskaffe frihandelen skal resultere i en forbedret amerikansk økonomi.

LÆS OGSÅ:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s