Derfor vandt Donald J. Trump over Hillary Clinton

MW-EZ967_TrumpW_20161110115533_ZH.jpg

foto- Spencer platt/getty images

 

Ida Juul Kjønstad  – 7. Februar 2017

Det kom som et chok for mange, at det var Trump der løb afsted med nøglen til det Hvide Hus. Hvordan gik det til, at han nu skal sidde 4 år ved roret?

Hillary Clinton havde over 1 million flere stemmer end Donald Trump, og det var forventet at hun ville øge forspringet, mens de sidste stemmer blev talt op.

Lektor i Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, Jørn Brøndal fortæller til DR, »at ingen har endnu fået så mange flere stemmer end vinderen – og alligevel forblev taber som demokraternes Hillary Clinton«.

Skærmbillede 2017-02-07 kl. 11.13.26.png

kilde – DR.dk

 

Det amerikanske valgsystem er bygget op sådan at det ikke er et direkte demokrati, det er antallet af vundne valgs mænd der tæller. Ovenfor kan du se at Donald Trump fik 290 valgs mænd, og Hillary kun fik 228.

Meningsmålingerne fangede slet ikke den tavse Trump vælger. Der var mange Trump tilhængere som holdt deres intention for dem selv, og nægtede at samarbejde med menings målingerne.

Donald Trumps offentlige profil

Trump har været i det offentlige søgelys i mere end 30 år. Hvilket gjorde at stort set alle amerikanske borgere havde en ide om hvem han var. Hans mange årige kendis status gjorde det muligt for ham at samle mediernes opmærksomhed. Han erobrede vælgernes opmærksomhed på en måde som alvorlige politikeres taler aldrig ville være i stand til.

Trump satsede ikke på almindelig høflighed eller grundlæggende normer, dette gjorde ham i stand til at få kontakt med den republikanske base. Han spillede ikke efter de normale politiske regler, og det var en af de ting hans vælgere elskede ham for. Trump må være et sandt bevis på, at det er en betydelig fordel at være en karismatisk mediekyndig outsider frem for den traditionelle politiker.

Donald Trump fokusere på immigranter og samhandel

Trump satte meget fokus på immigration og samhandel. Hans stærke holdning over for immigranter og frihedsaftaler var med til at sikre hans plads i det Hvide Hus.

Han forstod at udnytte den modvilje der var mod illegale immigranter og globalisering som tager amerikanernes arbejdspladser og levebrød. Han gav løfter om at bygge en mur der grænser op til Mexico og fik mange stemmer i land på det.

America great again

Trump vil bringe de gamle amerikanske værdier tilbage. Ifølge ham selv vil han gøre ”America great again”. I modsætning til Obama der hævede skatterne for at give et bedre velfærd til landet. Donald ønsker derimod at folk er deres egen lykkes smed og er afhængig af dem selv.

Donald har aldrig haft et politisk embede, så hvordan lykkedes det for ham at vende det til sin fordel under præsident kampagnen? I USA er der en vis intens fjendtlighed over for de politiske, medie- og erhvervs- etablissementer, der styrer landet. Den er andels mistillid til landet institutioner.

Ifølge Anthony J. Gaughans (Drake University) der udtaler sig til videnskab.dk, mener han at Hillary Clinton forekom som en elitær etableret levebrøds politiker, og det kostede hende valg sejren.

Et splittet USA

Præsidentvalget afslørede, at landet aldrig har været mere splittet etnisk, kulturelt, kønsmæssigt og klassemæssigt. Normalt ville man jo gå ud fra, at ens lands præsident ville samle nationen med et budskab om sammenhold og enighed. Dog skal man ikke forvente det af Donald Trump.

Nu kan vi ikke andet end vente og se hvad fremtiden bringer med Donald Trump i føre sædet, hvor end man kan lide det eller ej.

Læs også:

https://usaifokus.wordpress.com/2017/02/07/alle-lande-i-chok-trump-ny-praesident/

https://www.dr.dk/nyheder/udland/valg-i-usa-2016/eksperter-over-en-million-clinton-stemmer-vil-hoejst-skabe-mere-debat

 

 

Advertisements

One thought on “Derfor vandt Donald J. Trump over Hillary Clinton”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s